Depașirea dependențelor

Depasirea depresiei si a crizelor existentiale
octombrie 19, 2018
Comunicare si relationare eficiente
octombrie 19, 2018

Despre curs:

Fiecare om este predispus să dezvolte anumite dependențe. Acestea își fac locul în viața noastră din diverse motive: când ne simțim stresați sau nesiguri, când ne este frică de ceva, când nu avem o direcție sau încă nu ne-am găsit calea, când ne simțim neimportanți, abandonați sau singuri, când nu avem destulă încredere pentru a acționa/a face schimbări, când nu suntem împăcați cu noi înșine, cu trecutul, cu ceilalți, când nu avem răbdare și am dori ca lucrurile să se întâmple mai repede sau altfel decât ne așteptăm etc.

Unii au pierdut libertatea din curiozitate sau teribilism, alții au vrut să păcălească timpul sau realitatea, dar s-au păcălit pe ei înșiși. Unii neagă că ar avea probleme cu voința,  alții încă nu sunt pregătiți să se reîntoarcă la libertate, plăcerea imediată primând în fața conștiinței, iar alții tot tatonează, dar nu găsesc exact rețeta renunțării.

Nu putem să nu fim dependenți de nimic, dar se spune că într-o lume a interdependențelor, adevărata libertate este să ne alegem dependențele.

Ce vom învăța:

  • Ce este dependența – când știm că este vorba despre ea?
  • Cum se instalează dependența? Ce roluri are aceasta în viața persoanei;
  • Personalitatea dependentă;
  • Cum să fim eficienți atunci când lucrăm cu orice fel de dependență (alcoolism, droguri, mâncatul compulsiv, jocuri de noroc, shopping, jocuri video, TV, obsesii sexuale și alte comportamente compulsive);
  • Înțelegerea creării cercului vicios și a metodelor de rupere a acestuia;
  • Creșterea motivației și menținerea acesteia în procesul renunțării;
  • Abordarea structurată a terapiei dependenței;
  • Cele mai eficiente tehnici și instrumente specifice terapiei dependențelor, culese din mai multe genuri de terapii, potrivite pentru variate genuri de persoane dependente;
  • Cum putem folosi patternul întăririi comportamentului adictiv drept resursă pentru reușita renunțării la adicție;

 

Cine poate participa?

Workshopul se adresează persoanelor direct interesate pentru ele însele sau pentru cei apropiați, dar și psihologilor care se formează ca terapeuți.

Îi vizează de asemenea pe cei care conștientizează dezavantajele dependenței, pe cei care au încercat singuri să renunțe dar nu au găsit modalitatea eficientă.

Beneficiile participării la curs:

Participanții vor înțelege mai bine mecanismul comportamentului dependent, vor avea acces la cunoștinte, metode concrete și eficiente care le vor aduce celor intresați rezultate  în gestionarea impulsului adicției și ieșirea din cercul vicios (impuls, punerea în act a comportamentului dependent, vinovăție-deprimare, scăderea sentimentului de stimă personală, auto-ruinare).

Cursul este interactiv, se vor lua în discuție teme personale sau ale cunoscuților.

La sfârșitul cursului se vor elibera certificate de participare la workshop și adeverințe de practică pentru studenții la psihologie (pentru maxim 10 h).

Data cursuluiMiercuri, 14 Noiembrie 2018, orele 17.00 – 21.00.

Cost:  100 lei/persoană.